Hoe moet je makreel roken?
Gerookte Makreel is een heerlijk visje! Maar hoe moet je makreel roken? We vroegen aan onze vriend Smokey John of hij het voor ons wilde uitschrijven, zodat iedereen zelf makreel kan leren roken!
Makreel roken
Het zonnetje gaat weer steeds hoger aan de hemel staan en dus dan komen de makrelen er weer aan. Vanaf het voorjaar zijn de snelle jagers steeds vaker te vangen langs de kust en dat geeft mij een gevoel van dat de tijd weer is aangebroken om heerlijke makreel te roken.
Wil je zelf makreel leren roken?
Om zelf makreel te roken kun je natuurlijk proberen om ze eigenhandig te vangen aan de Noordzeekust. Vaak vang je magere en kleine exemplaren die prima te roken zijn. Veel handiger is om van die mooie makrelen te bestellen bij Palingshop.nl. Dan krijg je vette makrelen goed schoongemaakt, vacuüm thuisgestuurd in een polystyreendoos. Gekoeld met een coldpack blijven de makrelen prima van kwaliteit. Makreel kopen online is zo harstikke makkelijk!
Makreel leren roken
Om de gekochte makreel te roken heb je natuurlijk een rookoven nodig, Die kun je aanschaffen via de webshop van Palingshop.nl waar je ook hout en rookmot kunt bestellen. Wel de nieuwe rookoven even inbranden… Zo we kunnen gaan beginnen. We halen de makreel uit de vacuümzak en spoelen ze nog even na. Dan is het tijd om te pekelen. We mengen tien liter schoon water met 800 gram pekelzout zonder nitriet. Je mag ook zeezout of keukenzout nemen. Goed mengen dat al het zout is opgelost. Dan doen we de schoongemaakte makreel er in en roeren elke tien minuten de makrelen even goed door elkaar dat ze allemaal genoeg zout kunnen opnemen.
Na 90 minuten kun je de makrelen uit het zoute water halen en even kort onderdompelen in schoon water om de zoutlaag er vanaf te krijgen. Als je niet zelf wilt pekelen, kan je de makrelen ook gepekeld en wel bestellen.
Makreel speten
Het is tijd om die snelle rakkers aan de speet te rijgen. Door de pen door de kieuwplaat heen te steken blijven de oogjes heel en kun je verwachten dat de makreel goed blijft hangen. Werk je met haakjes? Doe dan de haak door de bek, van onder de kin door de bovenkaak. Of door de bek met een slag om de ruggengraat.
Drogen van de makreel
Nu komt het belangrijkste moment. Je zult de makreel eerst goed moeten laten drogen. Dat kan in de rookoven met een heel klein vuurtje en alles open, deksel eraf enzovoort. Doe je dat niet zullen de buiken en de rug helemaal open springen. Het vele vocht in de makreel en op de huid zal moeten verdampen. Je kunt hierbij alvast wat rook produceren maar het hoeft niet. De rook zal wel nieuwsgierige vliegen op afstand houden.
Garen van de makreel
Na een uur tot anderhalf uur kun je verder gaan met garen. De temperatuur moet niet te hoog oplopen dus rustig aan. Als het te hard gaat kun je het vuur temperen met rookmot. Steeds tussendoor wat rookmot op het vuur geeft alvast de kleur op de makreel en komt de rooksmaak ten goede. Door te spelen met kleine blokjes hout kun je steeds je vuurtje weer opstoken. Rustig aan want voor een goede gerookte makreel dien je de tijd te nemen. Je krijgt natuurlijk al trek van die heerlijke geur….
Wanneer je gaat meten met een kerntemperatuurmeter zal de makreel in het dikste gedeelte uiteindelijk ongeveer 72 graden moeten worden om alle bacteriën te doden. Heb je niet zo’n apparaat? Kijk dan naar de ogen, mooi oranje dan zijn ze eigenlijk al goed.
Nagaren van makreel
Makreel hoef je niet na te garen als je de juiste temperatuur behaald hebt. Om een mooi glimmend vel te krijgen kun je de makreel wel even terug leggen in de polystyreendoos met een velletje papier er over. Maar zorg er voor dat de makreel dan niet meer gaat stijgen in temperatuur, niet afsluiten dus.
Met makrelen kun je wel vierenenhalfuur bezig zijn om ze uiteindelijk goed te krijgen. En je zult veel moeten oefenen. Soms gaat het wel eens mis maar gelukkig kun je gewoon altijd weer nieuwe bestellen bij Palingshop.nl!